KARAMEL SOSLU PORTAKALLI MUHALLLEBİ

karamel soslu portakallı muhallebi

Karamel Soslu Portakallı Muhallebi,adınıda benim koyduğum ve yapılış olarakda bana ait bir tatlı tarifi.Yeğnimin sevdiği bir tarif yapmak istedim ve Onun çok sevdiği,karameli,portakalı,muhallebiyi birleştirince bu tarif çıktı ortaya.Daha önce bu tarifi başka bir yerde görmedim ve yapılıp,yapılmadığını öğrenmek için GOOGLE de aradım,ama böyle bir tarife rastlamadım.Portakallı muhallebi vardı ama benim yaptığımdan tamamen değişikti ve bu şeklide bir tarif yoktu.Karamel sos da tatlıya çok yakıştı ve Görünüşü , Tadı çook güzel bir tarif oldu.

Bir önceki Portakal kasesinde portakal soslu muhallebi tarifimi yaptığımda yeğnim çok beğenmişti ve çok severek yemişti. bende halası olarak yeğnime içerisinde portakal olan ve muhallebi türü bir tatlı yapmak istedim vede bir önceki tarifden biraz daha farklı bir tarif olsun istedim, sonuçta Bu tarif ortaya çıktı.malzemeler benzesede,görünüşü ve tadı bir önceki tarifimden çok farklı oldu.

Karameli yaparken çok tedirgin yaptım,çünkü denediğim tüm karamel tariflerinde karamel çok sertleşiyordu ve istediğim sonucu elde edemiyordum ama Sofra Özel dergisinden aldığım Karamel tarifini denediğimde sonuş mükemmeldi. meğer Karamelin sırrı Püf Noktasndaymış...

karamel soslu portakallı muhallebi

Tatlının sunumunu 3 değişik şekilde yaptım ve tatlıyı yapmak isteyenlere fikir olsun diye resimlerin 3 ünüde ekledim.Taze Naneyi tatlılara çok yakıştırdığımdan,çoğunlukla tatlıların sunumunda taze nane kullanıyorum.
karamel soslu portakallı muhallebi

Karamelli Portakallı Muhallebi (3 KİŞİLİK)

(Kişi sayısına Göre Malzemeleri orantılı şekilde artırarak,tatlıyı yapabilirsiniz.Benim yaptığım tarif 3 kişilik.Siz daha fazla yapmak isterseniz tarifdeki malzemeleri orantılı 2 katına çıkararak yapabilirsiniz.)
Portakallı muhallebi için MALZEMELER:
*1,5 su bardağı portakal suyu
*1 su bardağı süt
*Yarım su bardağı şeker(şeker miktarını arzuya göre değiştirebilirsiniz.portakal suyu fazla tatlı ise azaltabilir,aksinde de şekeri fazlalaştırabilirsiniz.
*1,5 yemek kaşığı buğday nişastası(İsteğe bağlı nişasta yerine un da kullanılabilir),ama nişasta ile sonuç daha lezzetli oluyor..)
*Yarım yemek kaşığı un
*1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
*1 paket vanilya
Karemelli sos için MALZEMELER:
*Yarım su bardağı toz şeker
*yarım çay bardağı sıcak su

YAPILIŞI:
*öncelikle portakallı muhallebiyi hazırlayalım;
*bir tencereye portakal suyu,süt ve un ekleyeyip,çırpıcı ile karıştırıp,kısık ateşte topak olmayacak şekilde karıştırın.
*daha sonra ocaktaki karışıma şeker ,buğday nişastası ,portakal kabuğu rendesi ve vanilyayı katıp,muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edin.
*muhallebi istenilen kıvama geldiğinde ocaktan alıp,küçük cam kaseleri su ile ıslatın ve kepçe yardımı ile muhallebiyi kaseye doldurun
*muhallebiyi kasede ılımaya bırakıp,karamel sosu hazırlayın.
*tozşekeri teflon tavaya döküp,çok kısık ateşte eritin.tamamen eriyip karamelize olunca ocaktan alıp,üstüne yarım çay bardağı sıcak suyu yavaşça dökün.bu esnada karamelize olan şekerin üzerine suyu dökünce hafif sertleşme oluyor.bu sertleşmeyi gidermek için tekrar karameli ocağa koyup,tekrar eritin ve yeterince kıvamı bulduğunda ocaktan alın.ılımaya bırakın.(sıcaklığı tamamen gitsin)
*.kasedeki muhallebinin sıcaklığı gittikten sonra ister buzdolabında,ister oda sıcaklığında yarım-1 saat kadar bekletip,servis tabağına ters çevirip,kaseden çıkartın.
*sıcaklığı gitmiş olan Karamel sosu servis tabağındaki portakallı muhallebinin üzerine kaşık yardımı ile dökün.karamel kendiliğinden muhallebinin üzerinden akıp,muhteşem bir görüntü verecektir.

***PÜF NOKTALARI:*ben muhallebiyi kendi arzuma göre tarifi denemek amaçlı 3 kişilik yaptım.siz tarifi isteğinize göre arttırabilirsiniz.buna oranla portakal suyu,süt,un,şeker oranını ayarlayabilirsiniz.
*bu tarifte kullanıcağınız portakal da önemli.benim kullandığım portakal tatlı ama birazda mayhoş portakalları sıkıp,portakal suyu yaptım ve muhallebide ona bağlı fazla baymayan hafif mayhoş bir portakallı muhallebi oldu.ve tadı çok güzel oldu.
*Bu tarifte en dikkat edilmesi gereken Karamel sosu.çünkü karamel yapılış itibariyle püf noktasının atlanmaması ve çok dikkat edilmesi gerekir.karameldeki püf noktası ;karamelize olmuş şekerin yani karamelin üzerine kesinlikle soğuk su eklemeyin.çünkü kaskatı olur ve taş gibi sert olur.şeker iyice karamelize olunca ocaktan alın ve sıcak suyu çok yavaş yavaş üzerine ekleyin.karamelde biraz sertleşme olur,bunu gidermek içinde tekrar ocağa koyup,iyice eritip,sos haline getirin.

42 yorum:

ümmühan dedi ki...

Bir de söylemeyi unutmuşum, yukarıdaki çiçekler pek hoş :) selamlar...

ümmühan dedi ki...

Ellerine sağlık,güzel bir tat olmuştur, portakal zamanı geçmeden ben de portakallı bir iki tarif denemek istiyorum
Karamel için verdiğin püf noktası için de sağol,yararlı oldu aklımın bir köşesinde bulunsun :)

meknun dedi ki...

Ellerine saglik arkadasim
portakal kasesinde olan tatlini da cok begenmistim..bu da harika olmus..
Hayirli Cumalar,sevgiler..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

pek leziz görünüyor gerçekten. olsa da yesem:)

ellerine sağlık tatlım.

Gümüş Tepsi dedi ki...

Ümmühan:çok sağol.evet portakal zamanı geçmeden bende denemek istediğim tüm tarifleri yapıyorum.

Bloğumun headerini beğenmene çok sevindim.kendim yaptım.

Meknun:çok sağol.beğenmene çok sevindim.Hayırlı cumalar

Gümüş Tepsi dedi ki...

Papatya Prenses:çok sağol canım.beğenmene çok sevindim.senin yaptığın pastaların,keklerin yanında lafı bile olmaz.

F İ L İ Z dedi ki...

elllerine sağlık çok güzel görünüyor.sevgiler.

Anlayamazsin dedi ki...

selamun aleykum.

goruntusu cok guzel:)ellerine saglik

hamur isi tariflerini,serbetli tariflerini bekliyorum ona gore:)

rabbime emanet ol.hayirli gunler diliyorum.

MERHABA dedi ki...

harika görünüyorlar ellerinize sağlık,bu arada yeğeniniz çok şanslıymış..

Gümüş Tepsi dedi ki...

FİLİZ:çok teşekkür ederim

ANLAYAMAZSIN:aleykum selam.
çok sağol.
ya hep aklımdasın.benim çok sevdiğim tarifler var ve içimden acaba Anlayamazsın bu tarifleri beğenirmi diyorum.geçende de pastane poğaçasından yaptık ve hemen aklıma sen geldin ve ablama da senden bahsettim,senin yaptığını ve çok beğendiğini söyledim.İnşallah yakında senin için bloğa hamur işleri ve şerbetli tariflerden bol bol eklicem ve denediğinde beğenirsin inşallah.sende Allah'a emanet ol canım.

MERHABA:beğendiğinize çok sevindim.çok teşekkür ederim.yeğnim çok şanslı,çünkü ailece çocukları,bebekleri çook seviyoruz.hep teyze ve hala olmayı çok istedim Allah'tan ve şimdide çok şükür oldum.

hayatcemresi dedi ki...

Hazalcığım,
tam çocukların seveceği,keza büyüklerinde tercih edeceği bir tatlı hazırlamışsın,anlaşılan yeğeninde portakalı çok seviyor,halasının eline sağlık,sevgilerimle,
hayırlı geceler.

Pembe Tatlar dedi ki...

Ayyy çok hoşş olmuş canım elelrine sağlık...

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

Çok leziz görünüyor ellerinize sağlık..kocaman sevgiler..

susamcorekotu dedi ki...

tarifin portakallar veda etmeden yapılması gerek üstelik özgün tarifler denenmeli:)) eline sağlık canım sevgiler

susamcorekotu dedi ki...

tarifin portakallar veda etmeden yapılması gerek üstelik özgün tarifler denenmeli:)) eline sağlık canım sevgiler

Cahide dedi ki...

Maşaallah canım benim,bu tatlının tarif annesi sensin desene...
Karamelli tatlıları yapmak cidden maharet ister.Çok güzel anlatmışsın ve güzel bir görüntü elde etmişsin.Ellerine sağlık mahirem...

Özlem23 dedi ki...

Hazalcım,harika bir tatlı .Deneyeceğim inşaalah,ellerine sağlık,selam ve dua ile...

papatya68 dedi ki...

süper olmuş ellerine sağlıkdiğer tarifini zaten çok beğenmiştim buda başka güzel olmuş paylaşım için teşekkürler canım sevgiler afiyetle kal

Gümüş Tepsi dedi ki...

HAYAT CEMRESİ:ablacım çok sağol.evet yeğnim Muhammed portakalı ve portakallı tarifleri çok seviyor.çok sağol

PEMBE TATLAR:canım çok teşekkür ederim

SERAPLA TURUNCU LEZZETLER:teşkkür ederim,beğenmene sevindim

SUSAMÇÖREKOTU:çok sağol.bende özgün tarifleri beğeniyorum.portakallar bitmeden denemenizi tavsiye ederim

CAHİDE ABLA:ablacım çok sağol,tarif annesi çok sevdim bu kelimeyi.evet karamel başta hep benide zorluyordu ama bu karamel tarifi çok kolay.

ÖZLEM23:Canım çok sağol,denemeni tavsiye ederim,yaptığındada beğenirsin inşallah.

PAPATYA68:beğendiğine çok sevindim.asıl ben teşekkür ederim,güzel yorumun için

Baharcicegi dedi ki...

portakalin aromasi karamelle birlesince enfes bir lezzet cikmistir
yazin sicaklarinda serin serin yenir
ellerine saglik güzel bir hafta sonu diliyorum

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Portakallar bitmeden denemek gerek. Daha önce bloğunuzu görmemiştim tesadüfen başka blogta gördüm.Tarifleriniz çok güzel ellerinize sağlık.Sevgiyle kalın.

Melek* dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel gözüküyor...

Fikir İşçisi dedi ki...

aman yarabbi nasıl bi görüntü bu süpper süpper:) ayrıca iyi dileklriniz içinde teşekkürler Allaha emanet olun

gülay mutfakta dedi ki...

canım güzel bir tarif yapmışsın.. ellerine sağlık..
sevgiler..

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Tadını bilmem de görüntü süper:)

deafmute dedi ki...

Elinize sağlık, portakallar bitmeden tadını çıkarın..

Armina dedi ki...

Muhallebi harika görünüyor eminim tadı da öyledir. Ellerine sağlık.

dönmezçağlar dedi ki...

ARKADAŞIM ELLERİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR GERÇEKTEN.

hayatcemresi dedi ki...

Hazalcığım,
hayırlı cumalar,sevgiler...

lezzet sarayı dedi ki...

çok güzel görünüyor portakallı lezzetlerede bayılırım ellerinize sağlık

Jibek dedi ki...

Hazalcım, güzel gönüllü kardeşim olarak hep aklımda olmana rağmen uzun zamandır uğrayamadım canım hakkını helal et lütfen, sayfana girdim içim açılıyor ışıl ışıl duru çok güzel olmuş canım güle güle kullan :)

Maşallah canım sen ne yere bakan yürek yakanmışsın, kendine ait denemelerinden dolayı maşallah barikallah.
Deneme yanılma yöntemleri çok heyecan verici değil mi? :)ellerine emeğine sağlık hamaratım benim.

Lezzete dair ne varsa dedi ki...

canım bende bir ödülün var blogumdan alabilrmisin
sevgiler...

lezzet sarayı dedi ki...

sayfamda sizin için bir ödül var alırsanız sevinirim

papatya68 dedi ki...

Hobidünyam woman forum tarafından düzenlenen yemek etkinliklerinin 4. sü PASTALAR VE KEKLER etkinliğine ben yani PAPATYA68 ev sahibeliği yapacağım 15 MAYIS İLE 15 HAZİRAN arasında yapılacak olan etkinliğimize katılmak için pastanızı veya kekinizi yapıp resmiyle birlikte tarifinizi sahrayolu@gmail.com adresime göndermeniz ve bloglarınızda yayınlamanız yeterli olacak bloğu olmayan arkadaşlar da mail atarak isimlerini de belirterek katılabilirler hepinizi bekliyoruz:)


Ayrıca her ay için yeni bir konu ile etkinliklerimiz devam edecektir TEMMUZ VE AĞUSTOS ayları tatil nedeniyle etkinlik olmayacak diğer aylarda devam edecektir eğer sizde bu etkinliklere ev sahibeliği yapmak isterseniz sahrayolu@gmail.com a mail atmanız yeterli sırasıyla değerlendirip sizlere hangi ay ev sahibesi olacağınızı ve etkinlik konusunu bildireceğiz başvurularınızı da bekliyoruz.
hobidünyam woman forum adına papatya68.blogspot.com

Hilal dedi ki...

enfes görünüyor ellerinize sağlık

CAHİDE dedi ki...

Hazalcım nerelerdesin yine?
görünmeyince merak ettim canım.İnşaallah yaramaz bir durum yoktur.
Cuman mübarek olsun güzel kardeşim,cümle günahların af,duaların kabul olsun inşallah...

hayatcemresi dedi ki...

Hazalcığım,
hayırlı cumalar,sevgiler.

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Görüntü muhteşem, ellerine sağlık...

mintininmutfağı dedi ki...

merhaba,
ellerine sağlık diyorum evvela.
çok beğendim tatlını.hazır portakal zamanıyken denemek lazım..
ellerine sağlık.
ayrıca izlenmeye değer bir mutfak bence.
takibimdesin arkadaşım.
sevgiler....

► Hobihane ◄ dedi ki...

çok leziz görünüyor..
ellerinize sağlık

ankara boyacı dedi ki...

iyi bir site teşekkürler

Tülin AKIN ATEŞAL dedi ki...

Portakalın kokusu taaa buralara kadar geldi ellerinize sağlık....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...